Средњошколски центар Пале

Новости

Светом Сави у част

Наша школа има богату традицију прослављања Савиндана. Данашњу приредбу „Светом Сави у част” осмислили су чланови Драмско-рецитаторске секције са професорима српског језика и књижевности Драганом Гутаљ и Дијаном Гранић. Програм је водила Младена Петровић.

   

Српски народ изњедрио је велики број светитеља и угодника Божијих, а највећи од свих је Свети Сава. Он је једна од најсвјетлијих личности у историји српског народа. Велики је по свом богоугодном и боголиком животу и по своме раду. Војислав Илић у својој пјесми „Свети Сава” слави тренутак када принц Растко постаје монах Сава. Пјесму је рецитовала Сара Гутаљ.

   Поред Војислава Илића, Савиним дјелима и подвизима, инспирисани су и многи други велики писци попут Јована Јовановића Змаја, Алексе Шантића, Десанке Максимовић и Матије Бећковића. Бећковићеву пјесму „Прича о Светом Сави” рецитовала је Јована Симић.

   Свети Сава велики је и недостижан скоро у свим областима нашег националног и културног живота, и то се потврђује не само у писаним изворима и споменицима, већ и у усменом народном предању. Међу нашом дјецом, хвала Богу, много је чувара традиције и народног фолклора, а један од њих је Стефан Гавриловић, члан Гусларског друштва „Петар Дабробосански”, у чијем извођењу смо чули  епску пјесму „Свети Сава”.

   Поред епских пјесама, легенде о Светом Сави важан су дио српске народне традиције и фолклора.

Свети Сава се у легендама и причама јавља као мудрац и учитељ који своја знања и мудрости преноси на наредна покољења. Легенде о Светом Сави уче понашању у складу са врлином. Обишао је сваки кутак своје земље, учећи народ вјери и добрим дјелима. Кад открије слабости људске и примјети које их невоље муче, Свети Сава је знао да пронађе топле, братске ријечи, да ујтеши и молитвом излијечи. Својим вриједним, преданим и смиреним радом Свети Сава је помагао сиромашне, корио лијене, срамотио непристојне, кудио лажљиве и кривоклетнике, па су из тога произашла правила моралног понашања која су једино исправна на путу у вјечни живот.

  Легенде о Светом Сави говорили су: Марија Лучић, Бојана Секулић, Петар Лиздек, Ђурђина Гајовић, Ања Николић, Софија Ђорђић, Андреј Плакаловић, Миа Лучић, Анђела Радовић и Хелена Бојанић.

   Прича о Светом Сави почиње на двору Немањића у XII вијеку и причаће се све док има светосаваца. То је најљепша, неисцрпна и бесконачна српска прича. Хелена Пржуљ, осмислила је презентацију на тему „Моја прича о Светом Сави”, коју нам је данас представила заједно са Миом Лучић.

  Након приредбе уприличен је свечани ручак и испраћај у пензију професору српског језика и књижевности Бранки Малинић Чугаљ.

 Свечани ручак припремили су ученици угоститељске школе: Невена Јовановић, Милица Кретија, Лука Трифуновић, Дамјан Симанић, Игор Руљ, Максим Ковачевић, Немања Глуховић, Недељко Кусмук, Стефан Кошарац, Магдалена Петровић, Ђорђе Пандуревић, Ана Ковачевић, Дејан Лазаревић и Немања Шаренац, заједно са професорима Митром Савчићем и Владимиром Чечаром.

Ви сте овде: Почетна Новости Светом Сави у част