Средњошколски центар Пале

Историјат

Средњошколско образовање на Палама почело је давне 1948. године и имало је више фаза развоја док није достигло данашњи изглед.

Ово образовање на Палама везано је за Дрвно-индустријско предузеће „Јахорина“ које је, у намјери да за потребе своје производње образује стручни кадар, у септембру 1948. године основало Школу за ученике у привреди ДИП „Јахорина“. У овом периоду од 1948 – 1951. године школа није имала властите просторије, била је мјешовита и наставни кадар су чинили хонорарни наставници запослени у ДИП „Јахорина“.

Други период трајао је од 1952. до 1956. године. Улогу оснивача школе преузима Народни одбор Среза Сарајево, преко народног одбора Општине Пале. Потом ће ову улогу преузети и самостално остваривати Скупштина општине Пале. Ни у овом периоду није било суштинских промјена у положају Школе ученика у привреди.

Трећи период, од 1967 до 1976. означио је јасно профилисање Школе за образовање квалификованих радника металске струке и машинских техничара. У складу с тим школа је добила ново име Металопрерађивачка школа с практичном обуком Пале. Оснивач је и даље Скупштина Општине Пале, а финансијер Заједница за средње образовање Сарајево.

Школа прелази у зграду некадашње Војно техничке школе на Kорану, у којој се и данас налази и то је представљало велики напредак. У кругу школе изграђен је још један, мањи објекат, укупне површине 750 м².
Одлука Скупштине Општине Пале о оснивању Средњошколског центра Пале означава почетак четвртог периода, 1976 – 1992. године. У школу се уписује прва генерација ученика гимназије, 1976. године, а неколико година касније уводе се и економска и дрвно-прерађивачка струка.

Рат је обиљежио пети период. Иако је план уписа за школску 1992/93. годину предвидио упис у машинску струку и гимназију, због великог броја новопридошлих ученика уведена је још и здравствена и туристичка струка. Због повећаног броја ученика школа је проширена за нових 1186 м².

Ви сте овде: Почетна О нама Историјат