Средњошколски центар Пале

Новости

А кад се окупи чопор мој, бојте се пси!

Данас смо прославили Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Овај државни празник празнује се 15. септембра у Републици Српској и Републици Србији од 2020. године. Симболише Пробој солунског фронта.

    Данашњи програм осмислили су чланови Драмско-рецитаторске секције заједно са професорима историје и српског језика и књижевности: Аницом Гутаљ, Драганом Гутаљ и Дијаном Гранић.

   Приредба је почела химнама Српске и Србије, а затим је професор историје Аница Гутаљ одржала час историје. Час је пратила презентација чији су аутори ученици другог разреда гимназије Андреј Нинковић и Михајло Шарац.

   Подсјетили смо се како су наши славни преци јуначки извојевали слободу. У њихову част Ђорђе Кнежевић рецитовао је Дучићеву пјесму „Химна победника“.

    Затим је услиједио перформанс који су припремили: Петар Лиздек, Јована Глигорић, Младена Петровић, Јована Јокишић, Анђела Драшковић, Кристина Лопатић, Сара Гутаљ, Ђорђе Кнежевић, Хелена Пржуљ, Ања Лопатић, Марија Лучић, Софија Ђорђић и Анђела Радовић.

 

   Публика, обучена у црвене, плаве и бијеле мајице, која је развила заставе Српске и Србије, идеално се уклопила и постала дио перформанса.

     Важно је да памтимо историју, да његујемо језик и традицију, јер тако чувамо идентитет

Ви сте овде: Почетна Новости А кад се окупи чопор мој, бојте се пси!