Средњошколски центар Пале

Новости

Отворена манифестација Дани књиге

   Данас је у нашој школи богатим програмом отворена манифестација Дани књиге.

 Програм су осмислили чланови Драмско-рецитаторске секције са професорима српског језика и књижевности Дијаном Гранић и Драганом Гутаљ.

 Ово је шеста по реду манифестација Дани књиге. Манифестација траје од 23. априла до 24. маја. У оквиру манифестације планиране су припредбе, радионице, играонице, дружења са основцима из основних школа „Пале”, „Србија” и „Мокро”, те са дјецом из Удружења „Сунце”.

Дани књиге су традиционална манифестација по којој је наша школа препознатљива - то је најмасовнија манифестација у којој у периоду од мјесец дана у најразличитијим активностима учествују дјеца свих узраста из наше општине. Циљ ове манифестације је међусобно дружење и дружење са књигом.

 Програм је водила Марија Тодоровић.

 Публика је уживала у представи „Први пут с оцем на јутрење”, коју је драматизовала Марија Лучић, према истоименој проповијеци Лазе Лазаревића. Ученици обучени у костиме који одражавају дух времена приказаног у проповијеци, оставили су снажан утисак на публику.

Марија Лучић тумачила је лик Митра, лик Марице тумачила је Ања Николић, Перу Зелембаћа глумио је Ђорђе Кнежевић, Петар Лиздек играо је сина Мишу, Милоша Марјановића видјели смо као Проку, Андреј Ћирић глумио је Игњата, Сара Гутаљ била је у улози Анђе и Новак Ратковић у улози момка.

 Софија Ђорђић и Ђорђе Кнежевић говорили су најљепше цитате о томе колико је важно дружење са књигом.

 Петар Лиздек, Ања Николић, Младена Петровић, Сара Гутаљ и Николина Ратковић насмијали су публику скечом „Крај школске године, просјек, паника…”. Скеч је осмислио Петар Лиздек инспирисан једном епизодом серије „Љубав, навика, паника”, са жељом да поручи да је моћ у знању, а не у просјеку како мисле многи.

 У свакој активности музика је наш покретач, па није изостала ни овај пут. Публика је уживала у изворним српским композицијама „Свилен конац” и „Хајде, Јано” које су извели Милош Марјановић, Марија Лучић и Димитрије Николић.

 Сваку нашу манифестацију прати и оплемењивање школских просторија. За овогодишњу манифестацију Дани књиге Дајана Делипара и Анђела Радовић осликале су мурале Меше Селимовића и Живојина Мишића у учионицама на другом спрату, а Лука Космајац започео је осликавање свјетске историје дуж ходника у приземљу које планира да заврши током манифестације.

Поред бројних гостију у публици су били професори и студенти са Филозофског факултета, наставници и ученици из основних школа „Пале”, „Србија” и „Мокро”, те дјеца и васпитачи из Удружења „Сунце”.

 Након отварања Дана књиге гости су обишли школу и видјели поменуте мурале.

Ви сте овде: Почетна Новости Отворена манифестација Дани књиге