Средњошколски центар Пале

Новости

Хелена Пржуљ о свом боравку у Истраживачкој станици „Петница”

Период у трајању од 27. марта до 2. априла провела сам у Истраживачкој станици „Петница”, у близини Ваљева. Учествовала сам на семинару биомедицине, али су у том тренутку у станици били организовани и други семинари - историја, психологија и геонауке. Мој семинар бројао је велики број чланова. Чак нас тридесет и осам било је полазник семинара биомедицине.

Први дан смо се упознали са методологијом писања семинарског рада, те истраживањем ресурса на интернету у биомедицинске сврхе. Такође су нам прве вечери додијељене теме за семинарске радове. Ја сам се бавила темом „Механизам лизозима”. Идућих пет дана заснивали су се на упознавању полазника са разноликим сферама биомедицине, приликом чега су нам предавали сарадници са семинара, као и еминентни професори са Хемијског и Медицинског факултета Универзитета у Београду. Само неколицина тема предавања биле су: Општа и органска хемија, Биомолекули, Протеини и ензими, Интегративна физиологија, Биологија ћелије, Молекуларна биологија… Имали смо прилику да уђемо и у хемијску лабораторију, гдје смо извели лабораторијске вјежбе у вези са испитивањем осмотске отпорности еритроцита. Једне вечери смо се удружили заједно са психолозима, те смо гледали филм Gattaca и водили дискусију у вези са филмом. Посљедњи дан био је намијењен за одбрану семинарског рада која је подразумијевала презентовање у трајању од 5 минута, а потом питања која су постављали првенствено полазници, а потом сарадници.

Наравно, било нам је пружено и доста слободног времена за дружење и упознавање. Људе које сам упознала за вријеме трајања семинара били су заиста дивни и изградили смо за тако кратко вријеме једну здраву и подстицајну средину. Полазници су долазили из различитих држава - Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија.

Семинар је заиста био одлично конципиран, узевши у обзир мали број дана који смо провели у Петници, а ипак смо успјели да се упознамо са сијасетом занимљивих тема. Нешто што се мени изразито свидјело јесте пријатност свих сарадника са семинара, који су увијек били расположени да нам помогну, одговоре на наше недоумице, или уопштено разговарају са нама о разноликим темама. Такође много се уважавала једнакост свих нас полазника, те се настојало да свако са собом из Петнице понесе исту количину наученог и савладаног штива.

ИС Петница, а специфично семинар биомедицине, заиста су једно непоновљиво искуство које пружа младим људима прилику за развој, али не само интелектуални и академски, већ и лични. Мени је ово искуство било од изразитог значаја и надам се да ћу у будућности имати прилику да се поново појавим у Петници.

Аутор текста: Хелена Пржуљ, ученица III разреда гимназије рачунарско-информатичког смјера

Ви сте овде: Почетна Новости Хелена Пржуљ о свом боравку у Истраживачкој станици „Петница”