Средњошколски центар Пале

Сарадња

KulturKontakt

Средњошколски центар „Пале“ већ годинама успјешно сарађује са аустријском организацијом „Култур контакт“.

Захваљујући овој организацији, ученици и професори наше школе остварили су низ успјешних пројеката у школи и у локалној заједници. У периоду од 2012 до 2013. ученици и професори наше школе учествовали су у међународном пројекту унапређења туристичког образовања земаља југоисточне Европе. Посљедњи такав пројекат је био „Оснажити младе – спојити Европу“ у коме је учествовало шеснаест школа из десет земаља: Аустрије, Њемачке, Словеније, Србије, Црне Горе, Бугарске, Румуније, Молдавије, Украјине и Босне и Херцеговине.

Прва радионица, на којој су представљене идеје и циљеви пројекта, одржана је у Бечу 1. и 2. јуна 2012. године и њој су присуствовали представници свих школа. Сљедећа радионица одржана је у Будви од 2. до 4. јула 2012. године . У склопу ове радионице школе су добиле прилику да се прикључе једној од четири групе: Активни грађани – кластер А, Дијалог култура – кластер Б, Самоодрживи развој – кластер Ц и Предузетништво и друштвена одговорност – кластер Д. Наша школа је заједно са Средњом школом „Михаил Садовеану“ Калараси из Молдавије, ЈУ Средњом мјешовитом школом „17. септембар“ Жабљак из Црне Горе и школом „Ђорђе Калинеску“ Констанца из Румуније изабрала да се прикључи кластеру А – Активни грађани. Свака школа је формирала радни тим чији су чланови били: директор школе, два професора и четири ученика. Наш тим су представљали: директор Драгомир Јовановић, професорице Рада Томчић и Славица Павичевић, професор Александар Телетина и ученици Јована Зељаја, Александар Владичић, Стефан Радовић и Огњен Вучковић. Даљи рад на пројекту настављен је у Констанци у Румунији од 15. до 16. октобра 2012. године, гдје су се професорима прикључили и ученици на дефинисању пројекта и изради плана акције. Рад ученика и професора представљен је на радионици у Одеси у Украјини од 6. до 8. децембра 2012. године.

Ученици наше школе су, одмах по повратку из Констанце, направили презентацију и представили су пројекат локалној заједници са циљем да окупе што више волонтера. Заједно са волонтерима и члановима радног тима вриједно су радили професори: Бранка Малинић Чугаљ, професор српског језика и књижевности; и Бранислав Ковачевић, професор ликовног васпитања. Захваљујући њиховој стручној и несебичној помоћи успјешно су реализоване двије приредбе. Прва приредба носила је назив „Вече младих“ и одржана је у Културном центру "Пале" 15. 3. 2013. године. Учесници приредбе су били: дјеца из предшколске установе „Бубамара“ Пале, ученици основних школа „Мокро“ и „Србија“, ученици Средњошколског центра „Пале“ и чланови хорске секције Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Програм је био састављен од рецитаторског, музичког и умјетничког дијела. Друга приредба, продајна изложба чланова Ликовне секције Средњошколског центра „Пале“, одржана је, такође, у Културном центру „Пале“ 22. 4. 2013. године и била је посјећена од стране наших суграђана, личности из јавног и културног живота и гостију из Сарајева. Новац који је прикупљен, од продатих карата и продатих слика, уложен је у обогаћивање књижног фонда школске библиотеке Средњошколског центра „Пале“.

Чланови радног тима су представили постигнуте резултате на завршној манифестацији пројекта „Оснажити младе – спојити Европу“ која је одржана у Бечу од 3. до 5. јула 2013. године.