Средњошколски центар Пале

Новости

Дводневни излет ученика наше школе

Матуранти и професори ЈУ СШЦ „Пале“ били су на дводневном излету, 20. и 21. априла,  у оквиру  ког су посјетили  Стару и Саборну цркву у Мостару, Манастир Житомислић,  Спомен-цркву Христовог Васкрсења и Духовни центар „Краљ Милутин“ у Пребиловцима.

Након одмора и ноћења  у Требињу, ученици су уживали  разгледајући овај прелијепи град.

Стара црква у Мостару посвећена је рођењу пресвете Богородице. Потиче из прве половине 15. вијека. Запаљена је и порушена у рату 1992. године, али донацијом њемачке владе обновљена је 2004. године.

 Саборна црква у Мостару, која је посвећена Светој Тројици, изграђена је средином 19. вијека и била је највећи православни храм на Балкану. Црква је такође запаљена и минирана у јуну 1992. године, а њена обнова започета је 2010. године.

Манастир Житомислић налази се у истоименом селу, а потиче из 15. вијека. 1941. године усташе су уништиле манастир, а цијело братство манастира мучили су на најсвирепији начин, а затим их бацили у јаму Видоња. Обнова манастира започета је педесетих година прошлог вијека, а тек 1991. године  кости страдалих  монаха су извађене из јаме и донесене у манастир. У току рата 1992. године, хрватске формације још једном су уништиле манастир. Обнова је започета 2003. године. У манастирском музеју чувају се вриједне иконе, рукописи и предмети, који датирају чак  из 14. вијека

Највеће стратиште злочина над Србима десило се у Пребиловцима у августу 1941. године. Усташе су свој крвави злочин на подручју Стоца и Чапљине започеле на Видовдан. Опустошили су сва српска села, а становнике тих села су  мучили, убијали и бацали у јаме.

Од 1000 Пребиловчана рат је преживјело 170 мушкараца.  Жене  и дјецу усташе су живе бацили у јаму Голубинку у Шурманцима. Прије тога су их окупили око школе гдје су се прво иживљавали над учитељицом Станом Арнаут, а затим над дјевојчицама и дјевојкама.  

   Комунистички режим је заташкао ове злочине,а јаме  су забетониране.  Откопавање јама и вађење костију започето је тек 1990.године и из 13 јама извађене су кости 4000 Срба за које је у Пребиловцима направљена костурница и спомен-црква. Већ 1992. године црква је минирана од стране  хрватско-муслиманске формације. На њеном мјесту направљена је депонија.  Обнова је започета 2010. године. Прво је рашчишћена депонија. Пронађено је само 5% костију и враћено у првобитну костурницу над којом је изграђена Спомен-црква посвећена Христовом Васкрсењу и пребиловачким жртвама. Обновљена је и пребиловачка школа која је данас Духовни центар „Краљ Милутин“.

Излет је изведен уз финансијску подршку Општине Пале.

Ви сте овде: Почетна Новости Дводневни излет ученика наше школе